Hej 2018 – skal du være ligesom 2017?

Hvad er der i vejen med det maskuline (det er dobbelt så meget som de fleste tror) – og Find ud af hvordan du i virkeligheden har det med den maskuline side af spektret. Og lidt om #meeto – og hvad du kan gøre ved det. Med mindre det selvfølgelig allerede spiller max (så sæt dig og se julekalender i stedet).

Hvis du vil se decembers aktiviteter på mandekursus.dk, så scroll ned til bunden.

Tip en 13’er

Hvis det værste 2018 potentielt kan blive, er genudsendelsen af sæson 2017 (som oven i købet var en genudsendelse af 2016), så check listen herunder.

Hvis du er mand og genkender flere af nedenstående punkter, så er det NU du skal gøre noget ved det. Inden du (eller inden du IGEN) mister kæresten, jobbet, energien, potensen, retningen, nosserne, gnisten, smilet og formålet med det hele … eller “bare” respekten for dig selv.

Hvis du er kvinde og din mand (eller kæreste / søn / bror / far / yndlings-kollega / bedste ven / …) ligner nedenstående for meget, så giv ham et kram og et kærligt skub (med mindre du med skadefryd venter på at se svinet køre sig selv ud over kanten).

13 skridt på dødsruten – støt og sikkert

 1. Jeg prøver at være perfekt – (dygtig nok, god nok, veltrænet nok, succesrig nok … men det lykkes ikke / aldrig)
 2. Jeg har svært ved at sige nej og sige fra (og ender med alt for mange opgaver, to-do’s og forpligtelser og en liste der hele tiden vokser)
 3. Jeg finder mig i alt muligt lort og lader folk vade ind over mine grænser
 4. Jeg har rigtigt svært ved at sige hvad – og bede om det – jeg i virkeligheden har brug for (så jeg får for lidt …)
 5. Jeg kan ikke finde ud af at være vred (enten slet ikke, eller det kommer destruktivt ud, når jeg alligevel eksploderer)
 6. Jeg ender med at skulle redde kæresten / familien / vennerne hver gang de er på spanden (for folk KAN virkelig ikke selv)
 7. Jeg vil gerne have at andre har det godt (jeg kan faktisk ikke rigtigt tåle at andre har det svært)
 8. Mine unger forsvinder mere og mere, jeg har svært ved at connecte med dem.
 9. Jeg giver (gode!) og velmente råd (men folk nægter at høre efter selvom de er på røven)
 10. Jeg ender altid med at argumentere og diskutere med nogen (der er ikke er modtagelige for fornuft / logik / rationalitet)
 11. Jeg fortæller små hvide løgne (og et par af de store sorte, og jeg undlader at fortælle det jeg virkeligt tænker, føler, oplever og ønsker)
 12. Jeg har det meste af mit sexliv foran en telefon/tablet/pc (og bagefter føler jeg mig ofte tom og småklam)
 13. Jeg sover for lidt / har svært ved at sove / sover for meget (og føler mig stadig udbrændt når jeg vågner)
 14. Jeg har HELT styr på mit hygge-forbrug (Det er de andre, der synes jeg drikker / spiller / swiper Tinder / ryger / fyrer fede / sniffer / Facebook’er / træner for meget – JEG har styr på det! Seriøst, det har jeg …..)

Hvor meget Viagra har du brug for?Ovenstående er i tilfældig rækkefølge 13 forskellige skridt (OK, der er 14!) på dødsruten. Den Fantastiske Flinke Fyrs veje til fx. depression, misbrug, midtvejskrise, dødt sexliv og/eller stress. Det er ikke for sjov at den lille pille er blå  – du får brug for en del af dem for at holde virkeligheden fra døren. Hvis du er rigtig dygtig, så kræver det kun ét eller to af ovenstående mønstre at ende med et minusliv. Jo flere du kan hakke af ved, desto hurtigere går det.

Køn – det er ikke ret kønt for tiden

Mænd og det maskuline har været “i vælten” (!) på det seneste – ikke mindst med #metoo-kampagnen. Så her kommer lige en disclaimer – dette handler IKKE om skyld, om forsvar af “patriarkatets undertrykkende struktur” eller “giftig maskulinitet”. Det er faktisk heller ikke “victim blaming” eller noget i den boldgade.

Det handler om det modsatte: Om ansvar, om patriarkatets skabende natur og om sund maskulinitet. Jeg benægter ikke at skyld findes og kan være relevant – eller eksistensen af undertrykkelse, af syge sider af det maskuline. For det gør det. Big time! Ligesom det omklamrende matriarkat, Mor-Korea og giftig feminisme OGSÅ findes. Så skal vi sætte os i hver vores grøft og smide mudder i den andens retning?

Skyld vs. ansvar

Debatter om køn, om mænd og kvinder, og dermed helt indbygget debatter om magt og om seksualitet, kan for alvor få sindene i kog. Næsten altid med en eller anden form for pegen fingre af (de) andre, en eller anden form for “ret” til os og skyld til dem. Og dermed en eller anden form for fritagelse for ansvar. Og det er da fedt at slippe for ansvaret, at tilbyde ansvaret til eller mase det ned i halsen på andre. Det er fedt. Altså bortset fra at den manøvre producerer MINDRE frihed og MINDRE mening.

Hver gang du bruger krudt på skyld er du meget tæt på (og som regel forbi) den kant, hvor du giver andre ansvaret. Og så er du igang med at fucke dig selv, dem du har tæt på og resten af verden for den sags skyld.

Fordi, hver gang du giver ansvaret for noget der berører dig eller dit til andre, så MISTER du frihed. Regnestykket er ret simpelt: Mere ansvar => Mere frihed. Mindre ansvar => Mindre frihed. Frihed til at skabe noget – mening for eksempel. Problemet er selvfølgelig, at sammen med ansvaret følger konsekvensen; bøvl, anstrengelser, problemer, nederlag og mere bøvl.

Verden er ond (noget af tiden), naturen er frygtelig (noget af tiden), de andre er nogle idioter (noget af tiden), livet er hårdt – OG du ender med at dø, omend kun en enkelt gang. Spørgsmålet er ikke, om du kan slippe for problemer, røvhuller, tragedier og ondskab – for det kan du ikke. Det er som regel et valg mellem “pest eller kolera”. Hvis det VAR “fest eller kolera” kunne enhver idiot regne det ud, men det er det ikke. Den eneste gode nyhed er, at DU kan vælge.

 • Mere ansvar => bøvl, anstrengelser, problemer, nederlag. OG mere frihed og mere mening
 • Mindre ansvar => bøvl, anstrengelser, problemer, nederlag plus ufrihed og meningsløshed. OG afmagt, bitterhed og selvretfærdig harme.

Du ender under alle omstændigheder samme sted: Gammel, nedbrudt og død – så spørgsmålet er, hvordan vil du rejser herfra og derhen?

At tage ansvar betyder at skabe noget. Gøre noget. Være en forskel – “Be the change” som Gandhi sagde. Blive til en mand, som du helt grundlæggende er mere stolt af at være. Ikke sammenlignet med de andre og deres Tesla’er, six-packs og lækre kvinder. Men sammenlignet med ham du var i går.

Hvorfor rager det mig?

For mænd handler det om den skabende side af “patriarkatet”, som ellers har fået et lidt trist og helt ufortjent dårligt ry for at sige det pænt. Hvis vi udrydder det sunde maskuline, så udrydder vi os selv. Ikke bare som mænd, men verden sådan som vi kender den. Hvis du synes dét er en god plan så er der kun ét godt råd: Opsøg psykiatrisk hjælp. Nu! Seriøst, jeg mener det ikke som et skældsord, men som en tør, klinisk konstatering.

For kvinder er deres forhold til mænd – og det maskuline som sådan – et fingerpeg om hvordan de selv er i balance med det feminine og maskuline. Hvis du som kvinde er idiot-magnet eller hvis du er bange for mænd, så er der muligvis noget galt med dit eget forhold til eller balancen mellem feminin og maskulin energi. Hvis det er skidt kan du sidde og vente på at mænd / verden / det maskuline får styr på sig selv. Eller du kan tage ansvar og gøre noget – også selv om (nogle) mænd er idioter, tabere, svin eller det, der er værre.

Er du efterhånden godt og grundigt træt af udsigten til mere af det samme lort. At verden ikke giver dig som fortjent, at det du gør ikke virker, at der ikke kommer nok ud af det, at det ikke føles fedt nok? Så overvej om du stadig vil skyde skylden på de andre, på kvinderne, dine forældre, chefen, samfundet eller skæbnen. ELLER om det er på tide at tage skeen i den anden hånd og tage noget mere ansvar. I øvrigt, det ER (måske også) de andres, kvindernes, dine forældres, chefens, samfundets og skæbnens skyld. Så er spørgsmålet: Hvad vil DU gøre ved det … ? Hvad vælger du?

Mere af det samme som hidtil – mere af den blå pille – både direkte og i overført betydning. Eller noget andet – bedre, federe, vildere, med mere ægthed, nærhed og passion. Og frem for alt med mere INTEGRITET, mere AUTENCITET og mere SEKSUALITET – Den røde pille med andre ord (inkl. bøvl, anstrengelser, problemer, og nederlag). Valget ER dit!

Jeg startede med at skrive at der ER syge sider af det maskuline. Grundlæggende er der TO “sygdomme” i det maskuline. Den ene er den vi hører om i forhold til fx. #metoo og de fleste beskrivelser af “giftig maskulinitet. Den aktive skyggeside; Tyran, Sadist, Manipulator og Misbruger. Der, hvor det maskuline bliver for meget. Men der er også en passiv skyggeside, der er mindst ligeså slem. Og som er markant mere udbredt. Det er svæklingen, kujonen, fjolset og den impotente asket. Det er ham jeg kalder den fantastiske flinke fyr – hjælperen, pleaseren … The Nice Guy.

“Jamen han laver da i det mindste ikke så meget ballade – han krænker ikke nogen, han overskrider ikke grænser, han smadrer ikke nogen eller noget” vil de fleste indvende. Han er jo ikke skadelig, han er bare lidt kikset, lidt for sød og veninde-agtig. U-skadelig …

Wrong. Du tager HELT fejl

For lidt / undertrykt / hengemt maskulinitet er PRÆCIS lige så skadelig, som for meget / eksplosiv / overdrevet maskulinitet. Måske er den endda mere skadelig – og mere giftig – fordi den er forklædt. Folk der tydeligt opfører sig som idioter er i det mindste til at kende på afstand.

For lidt / amputeret / domesticeret maskulinitet er skadelig og farlig. Dels fordi man(d) får et lorteliv (check lige listen ovenfor igen). Dels fordi du med 100% sikkerhed omgås den maskulinitet du ikke selv udlever sundt på én af to måder (begge, hvis du er dygtig!):

 • du projicerer al din aggression, bitterhed og lort ud på andre. Det er Trump’s skyld (eller perkerne eller Lars Løkke eller Alternativet eller din sadistiske chef. Eller de klamme stoddere, der gramser på kvinder der ikke har lyst til at blive gramset på – og som giver dig og andre søde fyre sådan et ufortjent dårligt ry. Gud ske tak og lov at du ikke er sådan. Det er det samme som ikke at tage ansvar. Hvis ikke du tror at det OGSÅ er dig, så studér lige dine drømme eller de fantasier du har når du føler dig snydt / forbigået / trådt på. Eller
 • du samler så meget vrede, forsmåethed, bitterhed og selvretfærdig harme sammen, at din indre Tyran, Sadist, Manipulator og Misbruger pludselig alligevel stikker hovedet frem. Når du har fået nok – fx. snaps til julefrokosten – og den fantastiske flinke fyrs hæmninger falder fra i takt med at promillen stiger. Eller når lillemanden kommer til at vælte mælken på middagsbordet – selvom du gør alt for at undgå det, undgå at indrømme det og undgå at beskæftige dig med den side af dig selv.

SUND maskulinitet handler om ikke at ryge hverken i den ene aller anden grøft. Og den eneste måde at undgå det, er ved at kende hele lortet. Eje alt det, du er på indersiden. Altså kende – OG

 • tage ansvar for din indre Tyran og svækling og levere noget af den gode Konge.
 • tage ansvar for din indre Sadist og kujon og levere noget af den gode Kriger.
 • tage ansvar for din indre Manipulator og fjols og levere noget af den gode Magiker.
 • tage ansvar for din indre Misbruger og impotente asket – og levere noget af den gode Elsker.

Og det starter hos dig selv. Selvfølgelig skal du træde imellem og sige fra når du oplever at nogen er en idiot. Men det starter stadig hos dig selv – Hvad vil du gøre for at bidrage til at du er en bedre udgave af dig selv – og dermed til at verden bliver til et bedre sted.

Hvis du er i tvivl om hvordan du er konfigureret på indersiden, hvad du har brug for, hvad mandegrupper går ud på og hvad den røde pille smager af, så duk op til Gratis infoaften. Der er en stribe i december:

 • 5/12 i København og Århus
 • 7/12 i Hillerød.
 • 11/12 i Holbæk

Du kan også vente til efteråret 2018 – når dørene åbner igen (husk at købe en LynLotto og håb på det bedste)

Du behøver faktisk ikke komme – du kan godt bare tilmelde dig Mandegruppen med det samme.

Du kan også bare blive siddende med fingrene oppe i r*ven eller pegende på de andre – du ved dem, der har skylden. Eller selvfølgelig bruge dem til at rage på brysterne af nogen der synes at du og din 12½ hestes brandert er det mest charmerende der er sket siden herpes blev opfundet.

Fix dig selv før du fixer verden

Faktum er at du – uanset om du er mand eller kvinde – ikke kan få andre til at ændre på hverken dem selv eller samfundet. Der er kun dig: Hvis du synes det hele er fjong, så fortsæt. Hvis du har ramt den sunde midterstribe mellem de TO syge sider af det maskuline – for lidt og for meget – så gå ud og hjælp med dit gode eksempel til at der kommer flere, bedre mænd i verden.

Hvis du ikke vil fanges i mere #metoo – eller depression, misbrug, meningsløshed og hvad har vi, så ER det dig der skal gøre noget. Hvor mange point fik du på tipskuponen ovenfor? At tage ansvar koster! Det kan være ubehageligt, anstrengende og udfordrende og forvirrende. Det koster selvfølgelig også noget at deltage i mandegruppen eller de workshops vi laver. Helt kontant – og i form af tid, energi, forpligtelse og ansvar. Men måske er det den bedste julegave du kan give både dig selv, dine kære og resten af verden.

Hvis du er kvinde og har en kæreste som passer lidt for godt i ovenstående liste (eller du bare gerne vil have ham opgraderet) – så tag ham med til en gratis infoaften om Mandegrupper og -workshops. Måske er der også lidt, du selv kan blive inspireret af …. til selv at tage mere ansvar.

Scroll to Top