fbpx

At være mand I det 21. århundrede – af Christian Bo Nissen | MetroMand.dk

Nedenstående er skrevet af Christian Bo Nissen fra www.metromand.dk. Hvis du har noget på hjerte eller lyst til selv at skrive et blog-indlæg om om mænd, manderoller, maskulinitet eller andet i det felt, så giv lyd. Vi vil gerne høre fra dig

En rigtig mand skal have fuldskæg, kunne tænde et bål med de bare næver, være følsom på de rigtige tidspunkter, stå knivskarpt i et lækkert jakkesæt, kunne læse hvad der bliver sagt mellem linjerne, kunne forsvare sin familie, være selvstændig og meget, meget mere. Forvirret og en smule fortvivlet? Så frygt ikke.

Flere af disse kvaliteter er ganske rigtigt mandlige i den klassiske, lettere forhistoriske forstand, nogle er mere præget af det 21. århundredes mandlige idealer og andre er lettere umulige at balancere i sammenspil med hinanden. Jeg vil ikke gå ind i, hvad det modsatte køn kræver af dig som mand, i stedet vil jeg hellere fokusere på, hvad jeg tror og synes, du som mand i det 21. århundrede bør fokusere på. Kan du leve – sådan nogenlunde – efter nedenstående pointer, så skal resten nok komme af sig selv.

At være mand i det 21. århundrede handler nemlig for mig om, at du skal finde dig selv. Når du først har fundet ud af hvem du er, så giver resten nemlig – næsten – sig selv. Når du først har fundet frem til, hvem du selv er og dermed hvem du ikke er, hviler du nemlig nok i dig selv til at vide, hvilke af de indledende kvaliteter du indeholder og hvilke du ikke gør. For ja, det er nemlig helt OK ikke at kunne opfylde et A4 ark fyldt med kvaliteter og kriterier. Det kan ingen.

Når grundlaget for at kende dig selv er til stede, så vil det der med at date, finde den perfekte kvinde, være en god far og samtidig jonglere en karriere alt sammen give sig selv. Det bliver ikke nemt, hverken at komme dertil eller at jonglere ovenstående, men du har grundlaget for at kunne sige fra, at prioritere rigtigt og vide, hvilke kriterier du skal prioritere ud fra.

Det var min lidt lange, lidt snørklede indledning. Lad os kaste os over, hvad jeg mener, man som mand bør have i mente, når man skal være mand i det 21. århundrede.

At være mand I det 21. århundrede – en lille guide

1: Tag ansvar

Du skal tage ansvar for dine handlinger og det gælder uagtet konsekvenserne. Det er dine beslutninger og dermed også dig der har ansvar for udfaldet – godt eller skidt. Dette gælder både på arbejdet men så sandelig også i hjemmet. En rigtig man tager ansvar for familien og vennerne og dette gøres velvidende, at ikke alle beslutninger er lige behagelige at skulle tage.

2. Tag beslutninger – også de svære

En rigtig mand i det 21. århundrede kan tage beslutninger – også de svære. En af de vigtigste ting jeg har lært mig selv er, at det ikke nytter noget, at udskyde en ubehagelig beslutning og/eller situation. Det er bestemt ikke altid nemt at skubbe sig selv ud i disse situationer, men det er her, du lærer og vokser som mand. I de her situationer gælder det om, at tage en konsekvent beslutning og ikke udøve en vag og ubeslutsom handling. Det kræver i nogle situationer, at du er villig til at risikere noget, men det er dét, der gør dig til en mand. Du stoler på din egen dømmekraft og, som pointen ovenfor indikerer, så er du klar til at tage ansvar for beslutningen.

3: Lær af dine fejl

I forlængelse af ovenstående to pointer så vil du unægteligt lave fejl. Det sker for alle. Forskellen ligger i hvordan du bearbejder dine fejltrin. Det gælder om at lære af dine fejl, så de ikke opstår igen og dette gælder ligeledes alle aspekter af dit liv. Hvis du analyserer og lærer af dine fejltrin, så vil du i sidste ende blive en bedre menneske i alle livets aspekter.

4. Frygt må ikke diktere dine beslutninger

De tre første pointer har alle sammen et underliggende element, nemlig at du ikke må lade dig diktere af frygt. Som nævnt bør du tage konfrontationen head-on, når den opstår. Det nytter ikke noget, at udskyde til sidste øjeblik på grund af frygt – det kommer der aldrig noget godt ud af. I stedet for bør du tage tyren ved hornene og lære af de situationer, du dermed sætter dig selv i. Det vokser du af som mand. Dette kræver også, at du ikke er bange for, at gå dine egne veje, netop fordi at du stoler på dine egne beslutninger. Du har allerede analyseret situationen fra alle vinkler, så skal du også stole på dine egne konklusioner.

5. Sæt din egen integritet højt

Du bør stræbe efter, at din omgangskreds hvad enten det er på arbejdet, familien eller vennerne altid ved, at du kan stole på dig og regne med dig. Når du gør noget, som følger du op og udfører hvad du har lovet. En rigtig mand holder hvad han lover og han gør alt i hans magt for, at hans ord bliver til en realitet.

6. Behandle andre som du selv vil behandles

I alt hvad du gør, bør du altid tænke på hvordan du behandler andre mennesker. Jeg er en stor fortaler for, at man behandler andre, som man selv ønsker at blive behandlet. Det er en simpel, men virkelig vigtig og stærk sætning at leve efter. Karma er en god ting og hvis du behandler andre, som du selv vil behandles, så skaber du også et dejligt, positivt og produktivt miljø omkring dig.

7. Du skal sætte mål og forfølge dem

En rigtig mand sætter sig selv mål og forfølger dem. Det kan sådan set være hvad som helst, men en rigtig mand i den moderne verden sætter sig selv mål og går målrettet efter dem. Husk dog bare på, at intet mål helliger midlet – husk de foregående 6 pointer, så går du ikke helt galt i byen.

At sætte sig selv mål og forfølge dem er en rejse, hvor du unægteligt vil støde ind i samtlige af de ovenstående 6 pointer. Du vil skulle foretage svære valg, tage ansvar for dine beslutninger, behandle andre som du selv vil behandles, skulle bekæmpe frygt, skulle huske at bevare din integritet og sidst men absolut ikke mindst; huske at lære af dine fejl.

Når du har arbejdet dig igennem denne rejse, så starter der en ny. Igennem disse processer vil du finde dig selv, lære dig selv at kende og i sidste ende hvile i dig selv. Dette er grundlaget for, at du kan færdes i det 21. århundrede og hvis du forsøger dit bedste hver eneste dag, så er jeg sikker på, at du i sidste ende vil stå med en fantastisk udgave af dig selv og endeligt dit liv.

Held og lykke på rejsen.

Christian Bo Nissen
MetroMand.dk
kontakt@metromand.dk

 

Copyrighten på på blog-indlæg og artikler af “fremmede” skribenter tilhører skribenten – hvis du vil bruge materialet udover den almindelige citat-ret, så kontakt skribenten. Copyright på alt andet materiale tilhører mandekursus.dk

Scroll til toppen